اجرا شده توسط: همیار وردپرس
درک معنای Ontology موضوع پیچیده ای در صنعت کامپیوتر بوده است. تعریف Ontology موضوعی بوده است که بحثهای زیادی بر سر آن همواره وجود داشته است است که عموما در حوزه هوش مصنوعی بوده است . Ontology تاریخچه بلندی در حوزه فلسفه دارد که در رابطه با موجودیت اشیا و مفاهیم در جهان صحبت می کند. همچنین غالباً کاربرد این مفهوم در حوزه معرفت شناسی که در رابطه با دانش و دانستن است مطرح است. کلمه آنتولوژی از دو واژه یونانی سرچشمه گرفته است.اجازه بدهید با تعریف انتولوژی در حوزه فلسفه موضوع را آغاز کنیم
تعریف فلسفی آنتولوژی:
به طور کلی Ontology یعنی مطالعه در رابطه با موجودیت اشیا در جهان و ارتباطاتی که آنها با یکدیگر دارند. همچنین شامل جزئیات ساختار سلسله مراتبی این اشیا می شود. همین طور در رابطه با دسته بندی اشیا با توجه به شباهت و تفاوت های آنها نسبت به یکدیگر صحبت می کند . موجودیت به چیزی می گویم که وجود دارد، حالا این موجودیت می تواند انتزاعی باشد یا واقعی باشد، فیزیکی باشد یا غیر فیزیکی باشد. این مفاهیم در واقع تفاوت را ببین موجودیت و کیفیت آنها برقرار می کند. موجودیت می تواند یک موجودیت مشخص یا یک مفهوم انتزاعی باشد که وجود آن شی را توضیح می دهد و نه کیفیت های مرتبط با آن را. موجودیت ها بلوکهای ساختمانی اصلی در ساختار آنتولوژی محسوب می شود که فرهنگ لغات یا مجموعه لغات یک آنتولوژی را تعریف می کند مانند کفش، معلم، آموزش، مطالعه )در واقع این مفاهیم میتواند فیزیکی یا غیر فیزیکی باشد (در فلسفه ontology یعنی مطالعه آنچه وجود دارد. فیلسوف ها از مفهوم آنتولوژی برای مطرح کردن پرسش های چالش برانگیز در رابطه با ارائه تئوری ها و مدل ها و همچنین درک بهتر هستی شناسانه جهان استفاده می کنند. سوالاتی از قبیل :
اجزای زیربنایی و اساسی جهان چه هستند؟
این اجزا چگونه به یکدیگر مرتبط هستند؟
برای مثال کفش یک شیء مادی است. قدم زدن یک مفهوم غیر مادی است. آیا اشیای فیزیکی مانند کفش واقعی تر از مفاهیمی مانند قدم زدن هستند؟ رابطه بین کفش و قدم زدن چیست؟
آنتولوژی فلسفی دوشاخه مهم دارد :
هستی شناسی یا انتولوژی مادی گرایانه :
باور به اینکه موادی نظیر ذرات و انرژی واقعی تر از مفاهیم ذهنی هستند .باور به اینکه هستی صرف نظر از از مشاهدات انسانی وجود دارد .
هستی شناسی یا انتولوژی غیر مادی و ذهنی :
باور به اینکه پدیده های غیر مادی نظیر ذهن انسان و آگاهی واقعی تر از از چیزهای مادی هستند. باور به اینکه حقیقت و هستی در ذهن ناظر ساخته و پرداخته می شود .
منبع:
مقدمه ای بر هستان شناسی یا آنتولوژی