Categories: بازاریابی

اتوماسیون بازاریابی(Marketing Automation)

اتوماسیون بازاریابی چیست؟

اتوماسیون بازاریابی اصطلاحی است که برای توصیف پلتفرمی استفاده می شود که هدف اصلی آن انجام خودکار فعالیت های بازاریابی در کانال های مختلف است. عموما این فعالیت ها شامل کارهای پرتکرار و در عین حال با اهمیت مثل ارسال ایمیل، مدیریت اطلاعات تماس و فعالیت در شبکه های اجتماعی است.

در صورت استفاده درست از اتوماسیون، می توانید به شکلی موثر و کارآمد و بدون کاهش کیفیت کار، در هر مرحله از مسیر حرکت مشتری، مشتری راغب و مشتری بالقوه ایجاد کرده و در نتیجه درآمد زایی و بازگشت سرمایه بیشتری داشته باشید. اتوماسیون بازاریابی می تواند با ساده کردن کارها کمک کند که سریع تر به اهدافتان برسید.

اما باید توجه داشته باشید که اتوماسیون بازاریابی و فروش نمی تواند جایگزین خود شما یا مهارت هایتان باشد؛ بلکه فقط ابزاری برای ارتقای قابلیت های موجود شماست.

اتوماسیون بازاریابی در ساده ترین شکل خود شامل مجموعه‌ای از ابزارهای طراحی شده برای هموار کردن و ساده کردن زمانبرترین مسئولیت‌های بازاریاب و فروشنده‌های مدرن است. هدف اتوماسیون چه در زمینه خودکار کردن فرایند ارزیابی کیفیت لیدها (مشتریان راغب) و چه در فرایند ایجاد قطبی برای ساختن کمپین دیجیتال، ساده تر کردن دنیای بیزنس است که پیچیدگی آن به سرعت در حال افزایش است.

اتوماسیون بازاریابی به شما امکان می‌دهد بدون نیاز به فشردن دستی دکمه Send برای هر ایمیل، پیام، کمپین یا پستی که ایجاد می‌کنید، یک استراتژی دیجیتال مارکتینگ بسازید. ابزارهای اتوماسیون خوب به شما کمک می‌کنند تا مخاطبین خودتان را بشناسید، محتوای خوب و مفید طراحی کنید و بر اساس برنامه و رفتار مشتری، اقداماتی خاص انجام دهید. وقتی کمپین شما راه اندازی شد می‌توانید روی سایر کارها متمرکز شوید، سپس با مشاهده نتایج، طرح بازاریابی خودتان را تحلیل کرده و تغییر دهید. یک استراتژی بازاریابی خودکار می‌تواند به صرفه جویی در زمان و منابع کمک کرده، منجر به افزایش درآمد و بازگشت سرمایه شود تا شما تمرکز خودتان را بر رشد کسب و کارتان معطوف کنید.

اتوماسیون بازاریابی چطور کار می‌کند؟

شما می‌توانید اطلاعات مشتریان را از طریق تعاملات مختلف گردآوری کنید از جمله ایمیل، بازدید از وبسایت، استفاده از اپلیکیشن، شبکه‌های اجتماعی و غیره. این اطلاعات به شما کمک می‌کنند تا یک دید ۳۶۰ درجه و کامل از هر مشتری به دست آورید.

پس از این مرحله خود اتوماسیون بازاریابی کارهای لازم را برای شما انجام می‌دهد و فرایندهای بخش‌بندی و هدفگیری را آسان‌تر می‌کند تا بتوانید مخاطبین مناسب را به سرعت و در مقیاس عظیم مشخص کنید. پیام‌ها را برای هر مشتری متناسب با اطلاعاتی که از او گردآوری کرده‌اید بسازید. تنها با چند کلیک پیام‌هایی مناسب و شخصی سازی شده از طریق ایمیل، موبایل، شبکه‌های اجتماعی، وب و غیره ارسال کنید. تجربه‌ای شخصی سازی شده، کارآمد و مؤثر برای مشتریان خودتان بسازید چه ۱۰۰ مشتری داشته باشید چه ۱۰۰ میلیون مشتری.

اتوماسیون بازاریابی چه نقشی در مسیر حرکت مشتری دارد؟

مسیر حرکت مشتری، مجموعه تجارب منحصربفردی است که یک شخص در تعامل با برند شما کسب می‌کند. با اتوماسیون های بازاریابی می‌توانید هر تعامل را بر اساس اطلاعات به دست آمده از مشتریان طراحی کنید تا در هر نقطه تماس مشتری با برندتان مسیری هموار و پیوسته پیش روی او قرار دهید.

اتوماسیون بازاریابی دیجیتال می‌تواند پیام‌ها و محتوایی متناسب در مقیاسی عظیم برای کانال‌های مختلف بسازد. می‌توانید ایمیل‌هایی با محتوای پویا ارسال کنید که بسیار فراتر از درج نام مشتری در عنوان ایمیل، شخصی سازی شده باشند. می‌توانید از طریق SMS/MMS، ارسال نوتیفیکیشن و پیام‌های گروهی پیام رسانی موبایلی را با کمپین‌های اجتماعی و ایمیلی خودتان ادغام کنید. می‌توانید تبلیغات دیجیتالی تولید کنید که در زمانی مناسب به دست شخص مناسب برسد. بعلاوه، می‌توانید در سایت خودتان محصولات مناسب را به صورت خودکار برای هر شخص توصیه کنید.

با اتوماسیون بازاریابی می‌توانید صرف نظر از اینکه مشتری شما در کدام قسمت از چرخه حیات مشتری – از جذب تا حامی شدن – قرار دارد، با او تماس برقرار کنید. می‌توانید محتوایی به موقع و مرتبط تولید کنید که در زمان، مکان و به نحو دلخواه مشتری به دست او برسد و مشتریان بالقوه را تبدیل به حامیانی همیشگی برای برند خودتان کنید.

روش‌های توصیه شده برای اتوماسیون بازاریابی

هنگام طراحی استراتژی اتوماسیون بازاریابی خودتان، این نکات و توصیه‌ها را در نظر داشته باشید:

  1. اهداف خودتان را تعریف و مشخص کنید. جهت توجیه سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌داران یا مدیران شرکت، از اعداد و ارقام واقعی استفاده کنید.
  2. با سایر تیم‌ها همکاری کنید. استراتژی اتوماسیون بازاریابی شما به چندین تیم در شرکت ارتباط دارد. قبل از شروع، نظر مثبت و توجه آنها را جلب کنید.
  3. یک تصویرسازی از کل فرایند انجام دهید. از دیاگرام‌هایی کامل و دقیق برای نمایش جریان کار اتوماسیون بازاریابی استفاده کنید تا اهداف کلی خودتان را به نحوی کارآمد و موثر به کل اعضای سازمان منتقل کنید.
  4. آماده بخش بندی دیتابیس باشید. داده‌های مشتریان را در نظر بگیرید. درباره این که تمایل دارید با چه کسی فعالیت کنید و چرا، خوب فکر کنید.
  5. استراتژی محتوای خودتان را آماده کنید. کتابخانه و منبع محتوای خودتان را بسازید. پیام‌هایی جذاب و مناسب طراحی کنید که به همه مراحل چرخه حیات مشتری برسند.
  6. برای انتشار آهسته آماده شوید. موفق ترین شرکت‌های بازاریابی جهان، معمولاً در انتشار کمپین‌های خودشان درنگ می‌کنند. ابتدا آزمایش‌های لازم و بهینه سازی‌ها را انجام دهید تا احتمال موفقیت خودتان را به حداکثر برسانید.
  7. همچنان که پیش می‌روید، تحلیل را فراموش نکنید. بررسی کنید چه استراتژی‌هایی کار می‌کنند و چه استراتژی‌هایی کار نمی‌کنند. از صرفه جویی زمان که با اتوماسیون به دست می‌آورید، برای تحلیل عمیق‌تر و پیاده‌سازی تغییرات همزمان با رشد کسب و کارتان استفاده کنید.

مدیریت راحت‌تر فعالیت‌های بازاریابی

در واقع کل هدف اتوماسیون بازاریابی راحت کردن دسترسی است. می‌توانید با یک کلیک، کمپین بازاریابی بسازید. همه جنبه‌های استراتژی دیجیتال مارکتینگ را از یک محل تحت کنترل بگیرید. از اینترفیس‌هایی ساده و قابلیت Drag & Drop استفاده کنید که در سایر اپلیکیشن‌ها با آنها کار کرده و با آن آشنایی دارید.

اتوماسیون کمک می‌کند تا همه کارهای بازاریابی راحت‌تر مدیریت شوند از ارسال ایمیل‌های ساده گرفته تا مدیریت کمپین‌های پیچیده و تحلیل دیتا. برای مثال:

  • ارسال ایمیل را زمانبندی کنید، کمپین‌های one-off بسازید و پایگاه مشتریان خودتان را مدیریت کنید. همه این کارها از طریق یک اینترفیس قابل انجام هستند.
  • به صورت خودکار برای کمپین‌های ایمیلی تست A/B اجرا کنید تا بتوانید پیام‌هایی بنویسید که منجر به ایجاد بیشترین نرخ تبدیل و تعامل شوند.
  • اهداف را تعریف و همه چیز را ارزیابی کنید. نرخ کلیک (CTR)، زمانبندی، کانال‌ها، تبدیل‌ها و غیره. حین اجرا میزان پیشرفت را ارزیابی کرده و فرایندها را بهینه سازی کنید (از طریق هر دستگاه دلخواهی).
  • دیدگاه و اطلاعات خودتان درباره مشتریان را از CRM فراتر برده و به تحلیل وب و داده‌های به دست آمده برای تجارت الکترونیک گسترش دهید.
حسین گودرزی پور

Recent Posts

تئوری قوی سیاه(The Black Swan)

کتاب قوی سیاه: اثر امور بسیار نامحتمل (The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable)…

3 سال ago

پادشکننده(Antifragile)

پادشکنندگی (Antifragility) یک ویژگی در سامانه ها است که اگر در معرض تنش و ضربه…

3 سال ago

پدیدار شناسی(Phenomenology)

پدیدار شناسی چیست؟ اصطلاح Phenomenology(فنومنولوژی = پدیدار شناسی) از واژه‏ی یونانی Phainomenonبه معنای چیزی که…

3 سال ago

شعار تبلیغاتی (Slogan)

ریشه ی کلمه ی اسلوگان ( Slogan) به استکاتلند بر می گردد. زمانی که سربازان…

3 سال ago

کانبان (Kanban)

کانبان (Kanban) یکی از محبوب ترین چارچوب‌های مدیریت پروژه چابک (Agile) است. روش کانبان  یک رویکرد بصری…

4 سال ago

هستان شناسی یا آنتولوژی(Ontology)

درک معنای Ontology موضوع پیچیده ای در صنعت کامپیوتر بوده است. تعریف Ontology موضوعی بوده…

4 سال ago