تجزیه و تحلیل ذی‌نفعان (Stakeholder Analysis)

تجزیه و تحلیل ذی‌نفعان (stakeholder analysis) یک روش سیستماتیک برای شناسایی همه افراد رده بالا، کارمندان و سایر افراد مهم است که در یک پروژه مشخص شرکت می‌کنند.

این میان نه تنها میزان درگیری افراد با سازمان، بلکه چگونگی تاثیر آنها بر شما و دیگر همکاران و آنچه را که برای موفقیت سازمان لازم است، مورد توجه قرار خواهد گرفت. برای بهبود برنامه‌ها و ارتباطات خود، همه این موارد را به عنوان پس زمینه‌ای پر قدرت در نظر بگیرید.

در مدیریت پروژه‌های پیچیده یک سرعت گیر کوچک (منظور همان جزئیاتی است که گاهی با بی‌توجهی از کنارشان رد می‌شویم) به راحتی می‌تواند همه چیز را از بین ببرد. یک رهبر ارشد توجه خود را از جزئیات هر چند کوچک باشند دور نگه نمی‌دارد زیرا که آگاه است این امر کل برنامه را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

هیچ کس چنین چیزی را نمی‌خواهد، بنابراین تجزیه و تحلیل ذی‌نفعان به شما کمک می‌کند تا همه افراد درگیر، چگونگی مشارکت آنها، علایق آنها و کارهایی را که برای خوشحال نگه داشتن آنها و پیشرفت به موقع پروژه خود باید انجام دهید، شناسایی کنید.

نحوه انجام تحلیل ذینفعان

مراحل دقیق انجام تجزیه و تحلیل ذینفعان بستگی به این دارد که از چه روشی استفاده کنید، که در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت. اما صرف نظر از اینکه با کدام یک کار می‌کنید، مراحل چند مرحله طی می‌شود.

شناسایی

همه کسانی که در پروژه شما هستند را لیست کنید. این موارد می‌تواند از اعضای تیم داخلی گرفته تا تیم‌های مشتری یا جوامع خارجی متغیر باشد و موقعیت‌های آنها می‌تواند در دو ظرفیت رسمی و غیر رسمی وجود داشته باشد، تا افرادی که در صورت خراب شدن پروژه پیام‌هائی جهت بررسی دلایل برای شما ارسال می‌کنند.

اولویت‌بندی

 هنگامی که افراد را شناختید، به بررسی نحوه کار آنها نیاز دارید. تعامل ذی‌نفعان مختلف با پروژه و یکدیگر چگونه است؟ چه کسی می‌تواند کل نتیجه را تغییر دهد؟ این مسئله یکی از مهم‌ترین مراحل است، بنابراین روش‌های مختلفی متناسب با نیازهای سازمان را پیدا کنید.

برنامه ریزی

 هنگامی که به آنچه همه نیاز دارند رسیدید، وقت آن است که برنامه‌ای برای تحقق آن ایجاد کنید. با کاوش در انگیزه‌ها و علایق ذینفعان مختلف، می‌توانید یک طرح ارتباطی ایجاد کنید که مورد توجه همه قرار گیرد.

اجرا

 کار خود را با استفاده از روش مدیریت پروژه انتخابی خود، دنبال کردن و به روزرسانی برنامه ارتباطی انجام دهید تا ذینفعان در جریان قرار بگیرند.

تنظیم

حتی بهترین برنامه‌ها (ساخته شده توسط بهترین مدیر پروژه) را نمی‌توان به صورت ثابت تنظیم کرد. با پیشرفت پروژه و تغییر، ذینفعان و مشارکت آنها نیز ممکن است متغییر باشند.

اینکه شما دقیقاً چطور اولویت ذی‌نفعان خود را در نظر می‌گیرید یا برنامه خود را در حین اجرا تجزیه و تحلیل و تکرار می‌کنید، به روش شما بستگی خواهد داشت. در اینجا چند روش محبوب وجود دارد که یک مدیر پروژه باید بداند.

شبکه قدرت/ علاقه

شبکه قدرت/ بهره یک ماتریس اساسی است که سایر روش‌ها بر اساس آن تأثیر می‌پذیرند، بنابراین مکان بسیار خوبی برای شروع است.

این ماتریس به شما کمک می‌کند تا دو مورد از مهمترین بخش‌های مشارکت ذینفعان را تجسم کنید: اینکه چقدر آنها در پروژه قدرت دارند و برای موفقیت آن چقدر سرمایه گذار یا مشتاق هستند.

طرح ذی‌نفعان بر روی این ماتریس آنها را به چهار دسته کلی از ذینفعان گروه بندی می‌کند، از کسانی که باید از نزدیک آنها را مدیریت کنید تا کسانی که فقط باید از عملکرد آنها مطلع شوید.

به عنوان مثال، در طراحی مجدد وب سایت، برای پشتیبانی از مشتری، باید اطلاعاتی در نظر گرفته شود تا درخواست‌های مربوط به پشتیبانی را در اختیار شما قرار دهد، اما تیم بازاریابی باید بیشتر درگیر شوند و بتوانند آن را در کارهای خود بگنجانند.

حسین گودرزی پور

Recent Posts

تئوری قوی سیاه(The Black Swan)

کتاب قوی سیاه: اثر امور بسیار نامحتمل (The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable)…

3 سال ago

پادشکننده(Antifragile)

پادشکنندگی (Antifragility) یک ویژگی در سامانه ها است که اگر در معرض تنش و ضربه…

3 سال ago

پدیدار شناسی(Phenomenology)

پدیدار شناسی چیست؟ اصطلاح Phenomenology(فنومنولوژی = پدیدار شناسی) از واژه‏ی یونانی Phainomenonبه معنای چیزی که…

3 سال ago

شعار تبلیغاتی (Slogan)

ریشه ی کلمه ی اسلوگان ( Slogan) به استکاتلند بر می گردد. زمانی که سربازان…

3 سال ago

کانبان (Kanban)

کانبان (Kanban) یکی از محبوب ترین چارچوب‌های مدیریت پروژه چابک (Agile) است. روش کانبان  یک رویکرد بصری…

4 سال ago

هستان شناسی یا آنتولوژی(Ontology)

درک معنای Ontology موضوع پیچیده ای در صنعت کامپیوتر بوده است. تعریف Ontology موضوعی بوده…

4 سال ago